NOS NieuwsAangepast

Virus besmet zeker 10 instellingen

Tussen de tien en twintig instellingen zijn getroffen door het computervirus Dorifel. Dat zegt een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het zijn overheidsinstellingen, universiteiten en bedrijven. Welke precies kan de woordvoerder niet zeggen.

Het virus, dat via de mail wordt verspreid, heeft volgens het ict-beveiligingsbedrijf Fox-it zo'n 2900 computers besmet. Daaronder zijn in elk geval de computers op de gemeentehuizen van Den Bosch, Venlo, Weert, Tilburg, Almere. Buren en Borsele. Ook de Universiteit van Amsterdam is getroffen.

Computers uitgezet

De provincie Noord-Brabant maakte vanmiddag bekend dat alle computers daar zijn uitgezet nadat het virus was aangetroffen.

In Den Bosch zijn de problemen inmiddels verholpen. In Weert ligt het computernetwerk naar verwachting nog de hele dag plat.

De KLM had ook te maken met een computerstoring, maar dat had volgens de luchtvaartmaatschappij niks te maken met het virus.

Dorifel-virus

Het virus is een zogeheten Trojaans paard; een ogenschijnlijk onschuldig programma dat door gebruikers wordt geïnstalleerd, waarna onbevoegden van buitenaf kunnen meekijken in de computer.

Het gaat om een variant van het Dorifel-virus dat niet door virusscanners is opgemerkt. Het verspreidt zich bij elke handeling die op de computer wordt gedaan.

De gemeenten sluiten niet uit dat mensen en organisaties die gisteren bestanden van hen hebben ontvangen, nu ook geïnfecteerd zijn. Zij raden hun relaties aan om deze bestanden niet te openen maar te verwijderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl