Voorzitter Arnold Moerkamp van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) houdt vast aan het omstreden concept-advies over het niet langer vergoeden van kostbare medicijnen. Anderhalve week geleden legde de NOS de hand op dat advies waarin het CVZ pleit voor het niet meer vergoeden van dure medicijnen voor de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry.

Moerkamp benadrukt dat het pleidooi niet geldt voor alle patiënten met Pompe, maar alleen voor mensen niet-klassiek Pompe. Het geneesmiddel dat nu voor die groep wordt voorgeschreven kost te veel en doet te weinig, zegt de CVZ-voorzitter. Voor alle patiënten met Fabry geldt volgens hem wel dat de medicijnen te duur zijn in relatie tot de effectiviteit.

Brede discussie

De ophef over zijn standpunt heeft hem niet verbaasd, maar hij houdt aan dat standpunt vast omdat hij een brede discussie wil over de stijgende kosten in de zorg. "Je moet de vraag stellen: waarbij heeft iemand nog het meeste baat? Je moet kijken naar de gezondheidskosten en de effectiviteit daarvan", zegt Moerkamp.

Als voorbeeld noemt hij een dementerende vrouw van 85 die mogelijk niet lang meer te leven heeft en die haar heup breekt. "Moet je in dat geval een dure operatie voor een nieuwe heup uitvoeren, of kun je haar beter nog een paar maanden liefdevol verzorgen?"

STER reclame