Verschillende partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over het uitzenden van de voetbalsamenvattingen, nu Rupert Murdoch een meerderheidsbelang heeft genomen in Eredivisie Live.

PvdA en SP zijn bang dat er gemorreld gaat worden aan de wettelijke bepaling dat samenvattingen van de Eredivisiewedstrijden worden uitgezonden op een open televisiekanaal.

"De afspraak is dat samenvattingen te zien zijn zonder decoder. De overheid moet daar garant voor staan", zegt SP-Kamerlid Van Dijk. De PvdA vindt dat de samenvattingen gewoon op zondagavond om 19 uur te zien moeten zijn. "Voetbal is van ons allemaal", zegt Kamerlid Van Dam.

Voetbalavondje

De uitzending met de samenvattingen van de middagwedstrijden mag van de wet niet later beginnen dan 21 uur, die met de samenvattingen van avondwedstrijden niet later dan 22.30 uur. Ook zijn er regels voor de minimale lengte van de samenvattingen.

Volgens Van Dam is er een lobby gaande om van die regels af te komen. Hij verzet zich daartegen. CDA-kamerlid Haverkamp zegt: "Het voetbalavondje moet in stand blijven. De clubs hebben met deze deal goed voor zichzelf gezorgd. Nu moeten ze net zo goed voor de kijker gaan zorgen."

Haverkamp vindt het uitzenden van de sportsamenvattingen een taak van de publieke omroep. "Met de Olympische Spelen hebben we gezien hoe mooi de NOS dat doet."

Spekken

De VVD zou het geen probleem vinden als de samenvattingen in de toekomst door een commerciële zender worden uitgezonden. Kamerlid Van Miltenburg vraagt zich af wat het gaat kosten om de samenvattingen uit te zenden. "Het moet niet zo zijn dat de publieke omroep straks het bedrijf van Murdoch gaat spekken", zegt Van Miltenburg.

Het ministerie van Onderwijs, waar het mediabeleid onder valt, ziet nog geen reden om een reactie geven op de deal tussen Murdoch en Eredivisie Live.

STER reclame