NOS NieuwsAangepast

'Overname Fox is revolutie'

Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong noemt het meerderheidsbelang van Fox in Eredivisie Live een mediarevolutie. "Wat dit een revolutie maakt is dat Rupert Murdoch normaal voor de grootste landen in de wereld gaat en dat hij nu een kleiner land pakt", zei De Jong.

De Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch neemt een belang van 51 procent in het Eredivisie Live. De Jong denkt niet dat het daarbij blijft. "Als Murdoch ergens binnen komt, dan houdt het niet op bij het participeren ergens in, maar dan wil hij veel meer. Ik denk dat hij ook gaat kijken naar open-net-zenders, radiozenders, filmrechten en sport."

Samenvattingen

Het is nog niet duidelijk wat de overname gaat betekenen voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt. De Jong: "We willen de rechten graag hebben en voor alle voetballiefhebber toegankelijk laten zijn, maar niet tot elke prijs. Als wij moeten gaan concurreren met een partij als Murdoch, moet het wel redelijk en billijk blijven."

"Als je NOS Studio Sport vergelijkt met het Rijksmuseum waar je vrij toegankelijk naar binnen kan en de Nachtwacht kan zien, is er nu iemand gekomen die de Nachtwacht voor zijn privécollectie heeft gekocht. Als je die wil zien, dan mag dat, maar dan moet je er veel meer voor betalen dan de anderhalve euro die de NOS per maand kost", stelt De Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl