Mediamagnaat Rupert Murdoch neemt een meerderheidsbelang in de zender Eredivisie Live.

Daarmee 'koopt' de geboren Australiër de uitzendrechten voor live-wedstrijden van de eredivisie vanaf het seizoen 2013-2014.

Dat heeft de Eredivisie CV, dat onder meer de mediarechten beheert voor de achttien clubs uit de Eredivisie, bevestigd.

De NOS wil op korte termijn met de Eredivisie CV om de tafel om te praten over de samenvattingsrechten op het open net. Voor komend seizoen liggen die rechten nog bij de NOS. Voor de NOS is het cruciaal dat de samenvattingen op zondag om 19.00 uur te zien blijven.

Mediarevolutie

Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong zegt zijn best te gaan doen om de rechten voor de samenvattingen bij de NOS te houden. "Maar het moet wel redelijk en billijk blijven."

De directeur noemt de overname door Fox een mediarevolutie. "Wat dit een revolutie maakt, is dat Murdoch normaal voor de grootste landen in de wereld gaat en dat hij nu een kleiner land pakt", zei De Jong.

Eén miljard

Met de overeenkomst is meer dan één miljard euro gemoeid en heeft een looptijd van twaalf jaar. Het is daarmee de grootste tv-deal in de historie van het Nederlandse voetbal. Het bedrijf van Murdoch betaalt het eerste seizoen zestig miljoen euro. In de jaren erna loopt dat bedrag op naar tachtig en honderd miljoen euro per seizoen.

De zender Eredivisie Live blijft voor de overige 49 procent in handen van de eredivisieclubs, Endemol en de KNVB en gaat mogelijk verder onder een andere naam. De verwachting is dat er op termijn niet alleen voetbal op de zender te zien zal zijn, maar dat er ook andere sporten aan bod komen.

Geheim

De overeenkomst in de afgelopen week in Londen gesloten en de laatste dagen in het diepste geheim voorgelegd aan de directies van alle eredivisieclubs. Vanwege de enorme omvang ervan moesten alle betrokkenen een geheimhoudingsdocument tekenen.

Onder de naam Sky kocht Murdoch eerder dit jaar de rechten van de Duitse Bundesliga en ook in Italiè en Engeland wordt het voetbal achter de decoder door Sky uitgezonden.

STER reclame