1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Geen paspoort zonder vingerafdruk

De gemeente Amsterdam hoeft geen paspoort zonder vingerafdrukken af te geven. Dat heeft de Raad van State bepaald in een voorlopige uitspraak.

Sinds 2009 is het in Europa verplicht om bij de aanvraag van een nieuw paspoort vingerafdrukken af te laten nemen. Die afdrukken worden op een chip in de pas bewaard.

Een vrouw uit Amsterdam weigerde dat omdat ze het een schending van haar privacy vond. In een spoedprocedure vroeg ze de Raad van State de gemeente opdracht te geven haar een paspoort zonder vingerafdrukken te geven.

Diepgaand onderzoek

Dat kan alleen als er ernstige twijfel over bestaat dat de Europese regels niet voldoen aan het recht op privacy, zegt de Raad. "En daarvoor is onvoldoende grond."

Volgens de Raad van State is er diepgaand onderzoek nodig om te zien of de Europese regels in strijd zijn met het recht op privacy en dat kan niet in een spoedprocedure.

De Raad zal later in een bodemprocedure een einduitspraak doen over deze zaak. Op dit moment lopen er nog meer zaken over de opslag van vingerafdrukken op paspoorten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl