NOS NieuwsAangepast

R'dam werklozen naar thuiszorg

De gemeente Rotterdam zet thuiszorgorganisaties onder druk om meer bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. Volgend jaar wordt de Rotterdamse thuiszorg opnieuw aanbesteed. Wethouder Florijn wil dan vastleggen dat thuiswerkorganisaties 10 procent van hun loonsom besteden aan voormalige werklozen. De regeling is ook bedoeld voor werknemers uit de sociale werkplaatsen.

Volgens Florijn hoeft de komst van deze nieuwe werknemers niet te leiden tot verdringing van duurdere thuiszorgkrachten. Hij verwacht dat de nieuwe medewerkers vooral in ondersteunende functies worden geplaatst, bijvoorbeeld bij welzijnsorganisaties die met thuiszorgorganisaties samenwerken.

Om de thuiszorgorganisaties onder druk te zetten gaat de aanbesteding van de thuiszorg gepaard met een bezuiniging van 5 miljoen euro. "Als je het niet doet met een bezuinigingsopdracht, dwing je die samenwerking niet af," zei Florijn.

Tuinbouw

Dit jaar ging in Rotterdam een project van start om bijstandsgerechtigden in de tuinbouw te laten werken. Van de 700 geselecteerde kandidaten zijn er 24 aan de slag gegaan. Van hen zijn er 18 afgevallen omdat het werk te zwaar was, of omdat ze niet vroeg wilden opstaan. Florijn verwacht dat de resultaten van dit project de komende tijd verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl