NOS NieuwsAangepast

Middeleeuwse taks verrast boeren

Tientallen inwoners van het Utrechtse dorp Kamerik zijn opgeschrikt door een aanslag van een eeuwenoude belasting, de 'dertiende penning'. Bij de Woerdense afdeling van LTO Noord hebben zich zo'n 30 boeren en burgers gemeld. Het gaat om bedragen tussen de 15.000 en 60.000 euro.

De dertiende penning is gebaseerd op het middeleeuwse principe dat de koper van een stuk grond niet alleen geld betaalt aan de verkopende partij, maar ook aan de oorspronkelijke eigenaar van de grond. Jaren geleden is al wettelijk bepaald dat de belasting, die op papier nog in vijf Nederlandse dorpen bestaat, in 2015 wordt opgeheven.

Onderhoud

In Abcoude, Baambrugge, Loenen en Vinkeveen wordt de dertiende penning nog altijd geregeld geïnd, maar in Kamerik gebeurde dat sinds de negentiende eeuw vrijwel niet meer. De stichting Beheer Kasteel Renswoude, die het recht erop heeft, deed voor het laatst een beroep op de regeling in 1997.

Nu hebben tientallen mensen over hun koop van de afgelopen jaren een naheffing gekregen van 11 procent. De kasteelstichting zegt aanspraak te willen maken op haar rechten voordat de regeling wordt afgeschaft. Er is geld nodig om de restauratie van kasteel Renswoude te financieren. Wie snel betaalt, krijgt een korting van dertig procent.

Slapend recht

LTO heeft bezwaren tegen de gang van zaken. "Veel mensen gingen ervan uit dat het een slapend recht van de stichting was", zegt een woordvoerder. "Bovendien zijn kopers er niet altijd door notarissen op gewezen dat ze nog een naheffing konden krijgen".

De belangenorganisatie heeft een advocaat in de arm genomen om te bekijken of de heffing in bepaalde gevallen kan worden ingetrokken. Volgens de woordvoerder bieden "de kleine lettertjes in de wet" daartoe wel mogelijkheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl