De SP zal na de verkiezingen niet meewerken aan een minderheidskabinet met gedoogsteun. "Dat ga ik niet doen", zei lijsttrekker Roemer in Nieuwsuur.

"Ik vind het helemaal niks dat gedogers kunnen roepen en schreeuwen wat ze willen, terwijl je ze nooit ter verantwoording kunt roepen", zegt Roemer. De SP wil dan ook gewoon een meerderheidskabinet vormen, zonder gedoogpartners. "Of je doet mee, of je doet niet mee."

Het congres van de SP hield onlangs juist de mogelijkheid van een minderheidskabinet met gedoogsteun nadrukkelijk open. Een aantal leden wilde dat de partij zich uitsprak tegen een minderheidskabinet, maar het bestuur raadde dat af om na een ingewikkelde verkiezingsuitslag alle opties te kunnen openhouden.

Overige partijen

Ook PvdA, CDA, D66 en ChristenUnie zien weinig in een nieuwe gedoogcoalitie na 12 september. CDA-leider Van Haersma Buma is ervan overtuigd dat Nederland met een meerderheidskabinet moet worden geregeerd. "De crisis vraagt om daadkracht, dan is een stabiele basis voor een kabinet belangrijk."

De PVV wil het liefst regeren, maar denkt dat gedogen ook een reële optie is. Partijleider Wilders zei in Nieuwsuur: "Ik realiseer me dat heel veel partijen de PVV uitsluiten. Maar ik weet ook dat de politieke werkelijkheid op 13 september een hele andere kan zijn dan op 12 september. Wij gaan er nog steeds voor."

Ook VVD en SGP sluiten een gedoogconstructie niet uit.

STER reclame