De Nederlandse springruiters hebben op de Olympische Spelen in Londen een zilveren medaille veroverd. Ze moesten in een barrage om de olympische titel de Britten voor zich dulden.

Jur Vrieling (Bubalu), Maikel van der Vleuten (Verdi), Marc Houtzager (Tamino) en Gerco Schröder (London) stonden na de eerste manche van de finale tweede achter Saudi-Arabië. In de tweede manche maakten Houtzager en Van der Vleuten geen fouten, maar Vrieling kreeg er acht op zijn conto. Schröder had als slotrijder goud kunnen veiligstellen, maar de noodzakelijke foutloze rit bleef uit: één balk viel eraf.

Saudi-Arabië kende geen enkele foutloze omloop en zakte naar de derde plaats, maar de Britten (twee keer foutloos, een vier en een vijf) kwamen naast Nederland.

Britten superieur in barrage

In de zinderende barrage waren de Britten duidelijk beter. Nick Skelton, Ben Maher en Peter Charles maakten geen fout en Scott Brash slechts eentje.

Voor Oranje begon Vrieling uitstekend, maar Van der Vleuten (acht) en Houtzager (vier) lieten wel een paar steken vallen. Schröder hoefde niet meer in actie te komen omdat de Britten al niet meer te achterhalen waren.

Derde succes Ehrens

Voor Rob Ehrens is de tweede plaats zijn derde grote succes in zijn periode als bondscoach. In 2006 werd hij met de equipe wereldkampioen, in 2007 veroverde hij de Europese titel. Bij die kampioenschappen was ook Schröder al van de partij.

Nederland won één keer goud in de landenwedstrijd van de Spelen. Dat presteerden Jos Lansink (Egano), Piet Raijmakers (Ratina Z), Jan Tops (Top Gun) en Bert Romp (Waldo E) in 1992 in Barcelona. In Sydney 2000 werd Jeroen Dubbeldam (De Sjiem) olympisch kampioen met Albert Voorn (Lando) als goede tweede.

Drie individuele finalisten

De beste drie Nederlandse ruiters na de reguliere manches - Houtzager, Schröder en Van der Vleuten - schaarden zich onder de beste 35 ruiters van de dag en gaan door naar de individuele finale van woensdag. Daarin starten de ruiters weer vanaf nul.

STER reclame