Op "wilde stier" naar zeilzilver

time icon Aangepast

Marit Bouwmeester had de afgelopen week het gevoel dat ze op een "wilde stier'' zat. De 24-jarige zeilster, die maandag in de medalrace van de Laser Radial op knappe wijze naar olympisch zilver voer, is door haar relatief geringe gewicht (66 kilo) gebaat bij milde en wisselende omstandigheden.

Maar tijdens de spannende medalrace, waarin ze alleen de Chinese kampioene Lijia Xu voor hoefde te laten gaan, kreeg de wereldkampioene van 2011 opnieuw met harde wind en vlak water voorgeschoteld.

"Bitch fight"

"Het was een echte bitch fight", lachte de 24-jarige Friezin niettemin na afloop. "We zaten zo dicht op elkaar in het klassement en we wilden allemaal maar één ding: goud. Het was super spannend, we lagen steeds op andere posities in het veld. Xu heeft verdiend gewonnen, ze heeft optimaal geprofiteerd van voor haar ideale omstandigheden."

Bouwmeester wilde niet van zilver met een gouden randje spreken. "Ik heb het zilver ook niet verdedigd. Ik heb aangevallen op goud. Helaas is dat in de slotfase niet gelukt."

"Mijn grootste vijand hier was het weer", merkte Bouwmeester in Weymouth op. "Ik heb met mijn team keihard gewerkt voor goud. Daarom ben ik in eerste instantie toch wel iets teleurgesteld. Ik had het graag afgemaakt in de finale, maar ik kwam opnieuw snelheid te kort aan de wind. Dan moet goud maar bij Rio 2016 gebeuren."

"Ik ben God niet"

Alles was gepland, alles was vooraf doorgenomen. "De enige verkeerde inschatting die we hebben gemaakt, als je al van verkeerd kunt spreken, is het weer'', aldus haar coach Mark Littlejohn. "We rekenden op wisselende omstandigheden, maar we hebben hier vrijwel alleen maar harde wind en vlak water gehad. Maar ja, alleen God weet wat het weer gaat doen. En ik ben God niet."

De Chinees Lijia Xu won de medalrace en daardoor ook olympisch goud. "Ze is vijf tot zes kilo zwaarder dan Marit. Met lichte wind en golfslag was Xu weggeblazen door Marit. Maar gewicht vormt geen excuus in zeilen."

STER Reclame