Door correspondent Arjen van der Horst in Brixton

Als je door Electric Avenue loopt, waan je je even in het Jamaicaanse Kingston. Reggae schalt overal uit luidsprekers. Kleurrijke kraampjes verkopen Jamaicaanse muziek, groente en fruit. Bij eetstalletjes staan typisch Jamaicaanse gerechten als chicken fritter en yam banana op het menu.

Maar dit is niet Jamaica. Dit is Brixton, het bruisende hart van de Jamaicaanse gemeenschap in Groot-Brittannië. Het is er feest. Het is er zelfs dubbel feest, want gisteren won de Jamaicaanse sprintster Shelly-Ann Fraser goud bij de 100 meter voor vrouwen. Vandaag viert Jamaica zijn 50-jarige onafhankelijkheid.

Finale

Het kan zelfs een driedubbel feest worden. Straks, om 22.50 uur, is de 100 meter sprint bij de mannen. De inwoners van Brixton weten het zeker: Usain Bolt gaat winnen.

De Jamaicaan is populair in Brixton. Zijn foto prijkt in menig marktkraampje en winkels verkopen felgekleurde groengele t-shirts met de foto's van Bolt. Als je de inwoners van Brixton vraagt waardoor Jamaicanen zo hard rennen, krijg je telkens hetzelfde antwoord. "It's the food, yaman!".

De uitbater van een eettentje wijst naar zijn 'kippenlaarzensoep'. "Kijk, dit zijn kippenpoten. Er zit wortel, cassave, knoedel, pompoen en rapen in. Dit is wat Usain Bolt eet. Dit maakt hem sterk. Geen twijfel over mogelijk: hij gaat goud winnen."

STER reclame