NOS NieuwsAangepast

Beer Advocaten: letselschade-autoriteit

Politie Hollands Midden krijgt in schadeprocedures tegen hen te maken met een geduchte tegenstander: Beer Advocaten uit Amsterdam gaat de slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn bijstaan.

Advocaat John Beer en kantoorgenoot Veeru Mewa zijn de afgelopen maanden dag in dag uit bezig geweest met de afhandeling van de schade voor de nabestaanden van de vliegramp in Tripoli. Bij de ramp met een toestel van Afriqiyah op 12 mei 2010 kwamen 70 Nederlanders om. Beer Advocaten stond het grootste deel van de nabestaanden bij. Hoe hoog de schadevergoeding is? Daar laten de advocaten zich nooit over uit.

De afhandeling van de Tripoliramp is het laatste wapenfeit van de twee letselschadeadvocaten. En misschien hadden ze gedacht even op adem te kunnen komen. Maar nu storten ze zich volop in de letselschadeprocedure die slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn willen aanspannen.

Fouten

John Beer heeft zijn huiswerk al gedaan: hij denkt dat politie Hollands Midden en anders het ministerie van Veiligheid en Justitie aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de ontstane schade door de schietpartij. Door fouten van onder meer Hollands Midden kon schutter Tristan van der Vlis met legale wapens 6 personen en zichzelf doden en nog eens zeventien mensen verwonden, stellen zij.

De procedures die ongetwijfeld jaren gaan duren, zullen uiteindelijk moeten aantonen of hij gelijk heeft.

Autoriteit

Advocaat John Beer is voor het grote publiek wellicht niet zo bekend als zijn confrères uit de strafadvocatuur, zoals Bram Moszkowicz of Geert Jan Knoops. Maar op het gebied van letselschade is hij zeker net zo'n autoriteit. Zijn kantoor is gespecialiseerd in medische missers. Zo stond hij tientallen slachtoffers bij in de Björk Shiley-hartkleppenaffaire, waarbij veel geïmplanteerde kunstkleppen - in veel gevallen dodelijke - breuken vertoonden.

Maar inmiddels hebben hij en zijn negentien collega's meer grote zaken hun naam staan, waarbij hij ook regelmatig de degens kruist met de Staat. Zoals hij in de zaak van de brand in het cellencomplex op Schiphol deed en in die van baby Jelmer, waarbij een 6 maanden oud kind gehandicapt raakte bij een mislukte operatie.

Grote rampen

De slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede deden een beroep op hem, die van de cafébrand in Volendam ook. De legionellabesmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel eveneens. Beer en zijn collega's voeren procedures voor de nabestaanden en overlevenden van vliegtuigrampen als de Bijlmerramp, Faro-ramp en de crash van een toestel van Turkish Airlines bij Schiphol.

En onlangs dus ging het kantoor in de clinch met de advocaten van het Libische Afriqiyah, de maatschappij van de Tripoliramp. Dan is zijn kantoor ook nog betrokken bij de schadeafhandeling van slachtoffers van het ongeval met een NS-trein bij Amsterdam van enkele maanden geleden, van siliconen borstprotheses en het geneesmiddel.

Cowboys

Beer heeft dus een naam hoog te houden in een markt die ook wordt bevolkt door 'cowboys'; letselschadebureaus die potentiële klanten financiële gouden bergen beloven. Om die reden praat hij nooit over bedragen. Ze zijn al snel te hoog, of te laag, dus het slaat nergens op, vindt hij. Terughoudendheid naar buiten toe is zijn devies.

Hij probeert het genre binnen de advocatuur van het 'slechte imago' af te helpen. Daarom richtte hij ook de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) op. Dat is een vereniging voor letselschadeadvocaten die uitsluitend voor slachtoffers optreden en niet, zoals vaak gebeurt, ook voor verzekeringsmaatschappijen. De leden moeten zich aan strikte regels houden.

Ergernis

Nu stort Beer zich met collega Mewa dus weer op een grote zaak: de schietpartij in Alphen aan den Rijn. In eerdere interviews heeft Beer al gezegd dat hij zich ergert aan de overheid die de reflex heeft informatie achter te houden. Hij vindt dat die overheid de eigen bevolking op die manier niet serieus neemt.

Het is precies die grief die veel slachtoffers van de schietpartij zeggen te voelen. Meer nog dan geld, gaat het hen "om het weten wat er precies is gebeurd". Als Beer alleen dat voor elkaar krijgt, heeft hij voor hen al gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl