NOS NieuwsAangepast

Brit gaat schat op Schateiland zoeken

Een Britse ontdekkingsreiziger gaat een tripje maken naar Schateiland. Althans, dat moet het eiland zijn. Het gaat om Cocoseiland, niet ver van Costa Rica; een onbewoond eiland. Piraten in de 19e eeuw zouden daar een enorme schat verborgen hebben, gestolen van de Spanjaarden.

En dan hebben we het over een schat van 160 miljoen pond, 200 miljoen euro. De 'Schat van Lima' is een van de bekendste verdwenen schatten ter wereld. Het is dan ook niet niks: volgens de originele inventaris zijn het 113 gouden religieuze beelden, waaronder een levensgrote Maagd Maria, 200 kistjes met juwelen, 273 zwaarden met gesteende handvaten, 1000 diamanten, 150 kelken, honderden goud- en zilverstaven en gouden kronen.

De Britse kapitein William Thompson zou de schat in 1820 gestolen hebben toen hij hem van Peru naar Mexico moest vervoeren. Hij zou de munten en juwelen op het eiland verborgen hebben - en als het goed is, liggen ze daar nog.

Franklin Roosevelt en Errol Flynn

Nu is Shaun Whitehead uit Melton Mowbray niet de eerste die de schat gaat zoeken; onder meer Franklin Roosevelt en Errol Flynn gingen hem voor. Maar die kwamen met lege handen thuis. Een Duitser bleef er zelfs 19 jaar lang - wat hem niet meer dan 6 gouden munten opleverde.

Maar het team van Whitehead neemt technologie mee die nog nooit op het eiland is gebruikt, waaronder een slangachtige robot die met radar tot op een diepte van 18 meter lege ruimtes kan vinden.

10 dagen

Het duurde zo'n anderhalf jaar voordat Whitehead de papieren had om de ontdekkingsreis te maken. Ze blijven er tien dagen en betalen de expeditie zelf. Ze gaan eind dit jaar. Overigens willen ze ook archeologisch en geologisch onderzoek doen. En juist daarom mogen ze onderzoek doen op het eiland. De laatste 25 jaar is er geen expeditie meer geweest. Als ze iets vinden wat op de schat lijkt, moeten ze meteen stoppen met zoeken en de autoriteiten in Costa Rica waarschuwen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl