NOS Voetbal Aangepast

Ajax en PSV trappen seizoen af

Ajax en PSV trappen zondag het nieuwe voetbalseizoen officieel af met de strijd om de Johan Cruijff-schaal.

Het duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar in de Amsterdam Arena is met 52.000 toeschouwers helemaal uitverkocht.

De Amsterdamse landskampioen gaat de wedstrijd niet op volle oorlogssterkte in. Trainer Frank de Boer houdt in ieder geval Gregory van der Wiel en Christian Eriksen buiten de selectie. Beide spelers sloten na het EK voetbal later bij de groep aan en krijgen langer rust van De Boer: "We nemen geen risico. Het seizoen is nog lang." Ook Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en Nicolai Boilesen zijn nog niet fit.

Trainer Dick Advocaat van bekerwinnaar PSV is wel van plan de sterkste opstelling binnen de lijnen te brengen. "We zien het duel écht als het begin van het seizoen, niet als het einde van de voorbereiding. Ik neem de wedstrijd zeker serieus. Als je de kans hebt een prijs te pakken, moet je ervoor gaan."

De Hagenaar begint in principe met dezelfde spelers als waarmee hij een week later de competitie tegen RKC Waalwijk aftrapt. Dus met de teruggekeerde Mark van Bommel en de voor de neus van Ajax weggekaapte Luciano Narsingh.

Onderlinge ontmoetingen

Het is de zevende keer dat de seizoensopener tussen Ajax en PSV gaat. Ajax won de laatste vier onderlinge ontmoetingen (2002, 2005, 2006, 2007) en PSV de eerste twee (1996, 1998). Bij die eerste wedstrijd (3-0 winst voor PSV) was Advocaat ook al trainer van de Eindhovenaren. Frank de Boer stond toen nog als verdediger bij de Amsterdammers op het veld.

De afgelopen twee seizoenen leidde De Boer als trainer Ajax naar de landstitel. Daarvoor verdient hij respect, meent Advocaat. "Vaak wordt onderschat hoe moeilijk het is geweest twee keer met Ajax kampioen te worden. Vaak vertrokken bepalende spelers. Frank ving dat steeds met jonge jongens op."

Mooie woorden

De Boer had dan weer mooie woorden over voor de concurrent uit Eindhoven: "Ik schat PSV nóg hoger in dan vorig seizoen. Door de versterkingen en de ervaring van Mark van Bommel. Hij kan op moeilijke momenten dat ene zetje geven zodat iets positief uitslaat in plaats van negatief."

PSV heeft de Johan Cruijff-schaal het vaakst in de lucht mogen houden: acht keer. Ajax kan zondag bij een overwinning op gelijke hoogte komen. De laatste vier onderlinge ontmoetingen in de Amsterdam Arena leveren drie zeges voor Ajax op en één gelijkspel.

Toch slaat de totaalbalans in de Arena nog altijd in Eindhovens voordeel uit: van de 24 keer dat Ajax-PSV in de Arena werd gespeeld, won PSV er elf en Ajax tien. Slechts drie keer werd het een gelijkspel.

In 2011 was de Johan Cruijff-schaal een prooi voor bekerwinnaar FC Twente, na een 2-1 zege op landskampioen Ajax.

STER reclame