NOS NieuwsAangepast

PvdA-voorzitter haalt uit naar SP

PvdA-voorzitter Hans Spekman haalt in het AD hard uit naar SP-leider Emile Roemer. Volgens Spekman vertelt Roemer geen eerlijk verhaal.

Spekman verwijt de SP-leider dat hij halve waarheden vertelt over onder meer de pensioenleeftijd. De SP wil die op 65 houden.

"Roemer moet daar gewoon kleur gaan bekennen, vind ik. Want als je zo doorgaat als je nu doet, dan kun je nog wel met pensioen op je 65ste, maar uiteindelijk jaag je Nederland zo over de kling dat je later misschien pas op je 85ste met pensioen mag."

Premier Roemer

Op dit moment staat de SP bovenaan in de peilingen. Mocht Roemer premier van Nederland worden dan noemt Spekman dat een risico. "Hij draait de kiezers een rad voor ogen en brengt onze economie in de ellende."

Spekman zegt dat hij het op veel sociale punten met de SP eens is maar dat die partij niet het besef heeft dat je eerst geld moet verdienen om armoedebestrijding en een goede gezondheidszorg te betalen. "Je moet natuurlijk evenwicht brengen tussen wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Zij doen dat echt niet."

Europa

De PvdA-voorzitter valt Roemer ook aan op zijn standpunten over Europa. De SP is kritisch over de steun aan Griekenland en Spanje en heeft zich negatief uitgelaten over de reddingsfondsen voor de banken.

Roemer vindt dat de Europese Centrale Bank staatsobligaties van landen in de problemen moet opkopen. Spekman noemt dat "de geldpers aanzetten."

"Hij strooit de kiezer zand in de ogen. Daar lossen we de crisis niet mee op, daar komt geen groei mee. Op de lange termijn laten we dan de hele zaak vastlopen. Het is alsof Nederland omvalt en Roemer een kussentje neerlegt."

Peilingen

Het is voor het eerst dat iemand uit de top van de PvdA zo hard uithaalt naar de SP. In de peilingen staat die partij ruim voor op de sociaaldemocraten. Als de peilingen uitkomen dan wordt de SP in de Tweede Kamer voor het eerst groter dan de PvdA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl