NOS NieuwsAangepast

Spelen 'pain in the ass' voor Britten

Door correspondent Arjen van der Horst in Londen

De Olympische Spelen zullen de Britse economische economie een flinke impuls geven. Premier David Cameron verwacht dat het grootste sportevenement zeventien miljard euro zal opleveren voor de Britse hoofdstad.

Maar de twijfel over die bewering wordt steeds groter. Uit cijfers van de toeristenbranche blijkt dat er deze weken juist minder bezoekers zijn in Londen. De hoofdstad trekt weliswaar 100.000 olympische bezoekers per dag, wat veel is voor Olympische Spelen, maar voor Londense begrippen is dat 'peanuts'.

De Britse hoofdstad heeft de Spelen niet nodig om zich te bewijzen als toeristenbestemming. In een normale zomer zijn er 300.000 tot 800.000 bezoekers per dag. Het lijkt erop dat veel bezoekers zijn weggebleven, juist vanwege de Spelen. De hotels melden dat veel kamers leegstaan en stunten nu met hun prijzen.

Verkeersrestricties

Hotels zijn niet de enige verliezers. Een aantal bedrijven rond het olympische park heeft zo veel last van de verkeersrestricties die zijn opgelegd, dat ze via de rechter een schadevergoeding eisen van het organisatiecomité. Een van die bedrijven is de transportonderneming van Michael Spinks, die pal naast het olympisch park ligt.

"Onze belangrijkste toevoerweg is nu permanent gesloten. Een tweede toevoerweg is achttien uur per dag dicht, juist op momenten die voor ons belangrijk zijn. We kunnen nog maar op een manier het bedrijf binnenkomen. Als ook die weg gesloten wordt, kunnen we ons bedrijven wel opdoeken", zegt Spinks.

Glasharde leugens

Het bedrijf van Spinks had het al niet makkelijk door de economische crisis, maar het is nu echt in zijn bestaan bedreigd door de Spelen. Volgens Spinks heeft de overheid glashard gelogen. "We kregen van tevoren nog een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin ons werd beloofd dat er geen wegen gesloten zouden worden uit veiligheidsoverwegingen. En wat gebeurt er? Ze sluiten wegen vanwege de veiligheid."

Spinks en andere bedrijven hadden nog aangeboden om naar een andere locatie te verhuizen, maar het Olympisch organisatiecomité weigerde mee te werken. Daarom gaan ze nu naar de rechter.

De Spelen zelf kunnen ze niet meer tegenhouden, maar een compensatie zou het bedrijf overeind kunnen houden. "Normaal zou ik genieten van de Spelen, ik loop graag zelf de 1500 meter. Maar nu kan het me gestolen worden. It's a pain in the ass."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl