NOS SportAangepast

Grol verovert brons in Londen

Judoka Henk Grol heeft net als vier jaar geleden een bronzen olympische medaille veroverd.

De Groninger was in Londen in de strijd om de derde plaats in de klasse tot honderd kilogram te sterk voor de Koreaan Hwang Hee-tae.

Eerder op de dag

In de kwartfinales struikelde Grol over de Duitser Dimitri Peters. In het zware pakkinggevecht kwamen de twee aanvankelijk niet verder dan een beentechniek die voor beiden geen score opleverde. In de laatste minuut ging het mis voor Grol. De Duitser verraste hem met een binnenwaartse beenhaak en duwde Grol daarna half op de rug: waza-ari.

De Groninger ontdeed zich in de eerste ronde in anderhalve minuut van Dominic Dugasse. Grol greep zijn opponent uit de Seychellen twee keer bij de benen. Dat leverde hem een yuko en, even later, een vol punt op.

In de tweede rekende Grol met waza-ari af met Lucia Correa. De Braziliaanse wereldkampioen van 2007 liep tegen drie straffen op tegen de actievere Grol, die zelf onwrikbaar bleef en een beresterke indruk maakte. De winnaar van brons in Peking stuit nu op de Duitser Dimitri Peters.

Finale

De titel ging naar de Rus Tagir Chaiboelajev. Hij versloeg de Mongoolse titelhouder Tuvshinbayar Naidan in de finale op ippon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl