NOS NieuwsAangepast

Slagveld in de cultuursector

Vandaag hoorden maar liefst zeventig instellingen van het Fonds Podiumkunsten dat de geldkraan dichtgedraaid wordt, terwijl nu nog 118 initiatieven subsidie ontvangen. Met name de festivals zijn onder het mes gegaan: Motel Mozaique, het Grachtenfestival Amsterdam, Incubate en het Paradiso Melkweg Productiehuis krijgen geen cent meer.

Het budget van het Fonds is gekrompen van 40 miljoen naar 24,5 miljoen euro. Met zo'n ingrijpende daling moest het noodgedwongen keuzes maken uit de vele aanvragen, hoewel die volgens het Fonds dit jaar van hoog niveau waren. Bekende theatergezelschappen, waaronder De Appel en Theaterfestival Boulevard, moesten eraan geloven. De Appel heeft laten weten dat hiermee voor hen het doek valt: het lot van de meeste instellingen die hun subsidie verloren, is even onzeker.

Festivals

De grootste verliezen zijn echter geleden in de muziekgezelschappen en festivals. Motel Mozaique en het Grachtenfestival Amsterdam zagen hun subsidie vandaag de prullenbak ingaan, maar hadden daar al rekening mee gehouden. "Dit is voor Motel Mozaique een belangrijke aanvraag, maar niet de enige," zegt artistiek directeur Harry Hameling. "Toch blijft het heel jammer."

Rotterdam lijkt er slecht af te komen, vindt Hameling: Motel Mozaique en het Metropolis Festival kregen niets, ook het Rotterdam Philharmonic ging het schip in. Deze laatste kreeg zelfs een negatieve beoordeling mee van het Fonds. Maar ook een positieve beoordeling geeft geen garantie voor het behoud van subsidie, zoals directeur Lidy Klein Gunnewiek van het Grachtenfestival Amsterdam vandaag zag. "Er zijn veel positieve adviezen gegeven, die vervolgens niet beloond konden worden. Het geld is er gewoon niet."

Popmuziek

Het Paradiso Melkweg Productiehuis, dat produceert voor de popsector, meldt dat het hierdoor geen nieuwe projecten kan beginnen binnen de popmuziek. Het Productiehuis levert muzikanten en theatermakers voor festivals als de Parade, Noorderzon en Oerol. Het zal nu moeten leunen op geld van de gemeente Amsterdam; over de toekomst wordt getwijfeld. Met name de popcultuur krijgt het zwaar: "Er is maar één aanvraag binnen deze categorie die wordt gehonoreerd, dat is Eurosonic," zegt Joost Heijthuijsen van het Incubate Festival. "De indiebandjes zullen blijven komen, ook voor een krat bier en een aai over de bol, maar de artistieke kruisbestuivingen en de relatie tussen kunst en samenleving staan onder druk."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl