Vier Spaanse regio's verzetten zich tegen plannen van de centrale regering om de tekorten van de regio's fors terug te dringen. De twee grootste, Andalusië en Catalonië, en twee kleinere, Asturië en de Canarische Eilanden, gaan niet akkoord met de bezuinigingsplannen. Een meerderheid van de zeventien regio's stemt er wel mee in.

De regering in Madrid wil dat de tekorten van de regio's dit jaar maximaal uitkomen op 1,5 procent van het bruto binnenlands product en volgend jaar op 0,7 procent. De president van Andalusië, José Antonio Griñán, zegt dat zijn regio niet zo veel kan bezuinigen zonder scholen of ziekenhuizen te sluiten. Volgend jaar zou de zuidelijke regio 3 miljard extra moeten besparen.

De Spaanse minister van Financiën, Cristóbal Montoro, waarschuwt de regio's dat de regering het niet zal tolereren als ze zich niet aan de bezuinigingseisen houden. Spanje lijdt onder hoge rentes op zijn staatsobligaties en het land moet zijn tekorten terugbrengen om niet het vertrouwen van beleggers te verliezen. Vorig jaar kwam het vooral door de regio's dat het land zijn begrotingsdoelstelling niet haalde.

STER reclame