'Holmies' gefascineerd door Batman-schutter

Aangepast op

Een bizarre ontwikkeling rondom James Holmes. De 24-jarige Holmes schoot tijdens de première van de nieuwste Batmanfilm in Aurora 12 mensen dood. Een groep sympathisanten laat van zich horen via sociale media als Facebook en Tumblr, zo melden verschillende media. Niet omdat ze het eens zijn met zijn daden, maar omdat ze zich fascineren voor de persoon áchter de daden. 'Holmies' noemen ze zich. De groep die bepaalde elementen van Holmes overneemt en uitvergroot. De manier waarop hij zijn haar heeft, dat hij het liefst 'slurpies' drinkt en zich kleedt in geblokte overhemden. Er worden zelfs brieven naar hem geschreven. Foto's die ondermeer door de DailyMail zijn verzameld laten zien dat het vooral om jonge sympathisanten gaat.

Cult

Een kleine groep fans rondom een figuur die publiekelijk wordt veracht is niet iets nieuws. Zo ontstond er rondom de Columbine-shootings een soort cult waarin de schutters bij veel jonge mensen sympathie en zelfs liefde opwekten. Een reden voor deze sympathie was de berichtgeving rondom de motieven van de daders. Gezegd werd dat de twee jarenlang gepest waren en daardoor tot hun daden kwamen. Holmes heeft nog niet gesproken over zijn motieven. Inmiddels is de Facebook-pagina waar de bewonderaars zich verenigden verwijderd. Maar niet voordat er minstens 800 keer op 'like' was geklikt. Ter relativering: inmiddels zijn er al meer dan 20 verschillende Facebook-pagina's met duizenden likes als eerbetoon naar de slachtoffers toe.

142 misdaden

Holmes wordt momenteel verdacht van 142 misdaden waarvan 116 pogingen tot moord. Ook wordt hem het bezit van explosieven ten laste gelegd. Binnen 54 dagen neemt de aanklager een besluit over Holmes' definitieve strafeis. Het proces zelf kan nog maanden op zich laten wachten.

Door: Dorien