Een groep van zo'n tachtig uitgeprocedeerde Somaliërs heeft de nacht doorgebracht op de stoep bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Den Bosch. Ze zijn kwaad opgestapt uit het azc in Vught. De Somaliërs willen niet langer in een zogeheten vrijheidsbeperkende locatie (VBL) zitten waar ze zich dagelijks moeten melden.

De groep zat eerder in een tentenkamp bij het uitzetcentrum in Ter Apel. Na de ontruiming van dat tentenkamp kregen ze tijdelijk onderdak in de VBL in Vught. Die voorziening wordt per 1 oktober gesloten en daarom zouden de Somaliërs weer naar de VBL in Ter Apel worden overgeplaatst.

Omdat ze dat niet willen hebben ze gisteren hun spullen gepakt. De asielzoekers vinden het onterecht dat hun vrijheid wordt beperkt, terwijl de rechter heeft bepaald dat ze niet teruggestuurd mogen worden.

Verblijfsvergunning

Minister Leers mag van de Raad van State de Somaliërs niet terugsturen naar hun eigen land, omdat reizen via de hoofdstad Mogadishu nu te gevaarlijk is. "Toch moeten wij weer naar een ander terugkeercentrum", zegt een woordvoerder. "We willen eindelijk een verblijfsvergunning."

Minister Leers is niet onder de indruk van de actie van de Somaliërs. Hij laat via een woordvoerder weten dat het nog steeds de bedoeling is dat ze terug gaan als het weer veilig is. "De meldplicht is er om zicht op de mensen te houden. Als dat niet bevalt, kunnen ze altijd vrijwillig terug naar hun land."

STER reclame