NOS NieuwsAangepast

Geen hotel, maar bij mensen thuis

Steeds meer mensen verdienen wat bij door een kamer of hun hele appartement te verhuren aan toeristen. Als mensen hun hele appartement verhuren, doen ze dat vaak wanneer ze zelf op vakantie zijn.

Vooral in een stad als Amsterdam, waar jaarlijks miljoenen toeristen komen, hebben veel particulieren hun kamer of appartement op een site als Airbnb.com of Wimdu.nl gezet.

Top tien

Wereldwijde marktleider Airbnb zegt dat Amsterdam in de top tien van populaire bestemmingen staat.

Amsterdammers hebben via de site tot nu toe al 13 miljoen euro verdiend. Bezoekers hebben de keuze uit meer dan 2300 plekken om in de stad te overnachten; een groei van 600 procent in een jaar tijd.

'Soort vrienden'

Een van die plekken is een kamer bij Zippy Klumperbeek. Zij is een paar maanden geleden met de verhuur van een kamer in haar koopwoning begonnen, vooral omdat ze het leuk vindt om nieuwe mensen te leren kennen.

"Ik had een vliegende start, met gasten die ik zo leuk vond, dat het een soort vrienden werden. Ik heb nog steeds contact met ze." Ze vind het niet erg om 'vreemden' in huis te hebben. "Je hebt al foto's van ze gezien en e-mailverkeer gehad en daardoor weet je van tevoren wat voor vlees je in de kuip hebt."

Ze zegt dan ook wel eens nee tegen gasten, bijvoorbeeld als ze denkt dat die vooral komen om tot laat in de nacht te feesten. Het geld dat ze ermee verdient, is leuk meegenomen.

Nederlanders openen niet alleen hun deuren voor toeristen, ze maken ook gretig gebruik van de verhuursites als ze zelf op vakantie gaan. Sinds de oprichting van Airbnb in 2008 hebben Nederlanders 151.000 overnachtingen geboekt via de site, het overgrote deel daarvan (90.000) dit jaar. Vooral de laatste tijd maakt de site dus een stormachtige groei door.

Woningcorporaties

Wie niet blij zijn met de populariteit van Airbnb en Wimdu zijn de woningcorporaties. Want ook mensen met een sociale huurwoning zetten die op de sites. De verhuur van een kamer in je eigen koopwoning mag gewoon. Er is zelfs een belastingvrijstelling voor. Maar onderverhuur van sociale huurwoningen is illegaal, tenzij een corporatie er toestemming voor heeft gegeven. En die doet dat alleen in speciale gevallen en dus niet voor dit soort verhuur.

De Amsterdamse corporatie Ymere treedt er actief tegen op. "Wij verhuren woningen tegen een lage huurprijs om huren sociaal te houden, en we vinden het onjuist dat mensen daar geld aan verdienen. En toeristen zijn op vakantie; die hebben een andere beleving van hoe ze met de buren en de buurt omgaan en dat veroorzaakt vaak overlast," zegt Eric van Kaam, regiodirecteur bij Ymere.

Huurfraude

Complicerende factor bij het tegengaan van huurfraude is dat op de sites geen precieze adressen te vinden zijn van de verhuurders. Die krijg je pas te zien als je boekt.

Soms herkennen mensen van het huurfraudeteam van Ymere woningen wel door foto's, bijvoorbeeld van keukens die vaak in corporatiewoningen zitten.

Maar vaker gaan ze op onderzoek uit na klachten van buren. Een aantal huurders is al uit hun woning gezet vanwege verhuur via Airbnb of Wimdu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl