De Nederlandse hockeysters zijn het olympisch toernooi moeizaam gestart. De titelverdedigsters liepen zich een half uur stuk op een Belgische muur, voordat Kim Lammers met een fraaie tip-in voor verlichting zorgde: 3-0.

Vooraf stond België te boek als zwakke zuster van het toernooi. Die reputatie maakte onze zuiderburen pas waar in de tweede helft. In het eerste bedrijf had Oranje grote moeite om een gaatje te vinden in de solide defensie.

Als de ploeg van bondscoach Max Caldas dat gaatje vond, onderscheidde de zeventienjarige keepster Aislin D'hooghe zich met mooie reddingen. Zo strandden pogingen van Naomi van As en Kitty van Male in de doelmond.

Lammers maakt het verschil

Na gestopte strafcorners van Maartje Paumen en Eva de Goede, leek de nummer zestien van de wereld de nul over de rust heen te kunnen tillen. Kim Lammers besliste met een fraaie goal anders. Na een rush van De Goede verlengde zij een harde pass door het centrum in de linkerkruising.

Het moegestreden België kon het in de tweede helft niet meer belopen. Lammers profiteerde met een subtiele boogbal en een kwartier later zorgde Caia van Maasakker vanuit een strafcorner voor de 3-0.

Maasakker voelt ook verdriet

Van Maasakker was tot vrijdag nog veroordeeld tot een hotelkamer. Door het afvallen van de geblesseerde Willemijn Bos maakte ze haar rentree. "Ik heb een ontzettend dubbel gevoel", aldus Van Maasakker. "Natuurlijk ben ik blij, maar ik voel ook het verdriet."

Bos liep de blessure donderdag op, kort voor de start van het toernooi. Van Maasakker: "Het ging allemaal heel snel en het was best heftig. Eerst was het slikken dat ik niet bij de selectie zat, en nu scoor ik gewoon. Het kan gek lopen allemaal."

STER reclame