Premier Rutte vindt dat de Olympische Spelen in Londen strak georganiseerd zijn. "De tribunes zitten vol, je ziet geen boze mensen", zei de premier, die vrijdag en zaterdag een bezoek bracht aan Londen.

Rutte woonde onder meer de openingsceremonie bij. "Het was heel anders dan die perfect geregisseerde Chinese show, vier jaar geleden. Maar ik vond het erg mooi." De premier was ook te spreken over de sfeer in het stadion; die was volgens hem intiem, terwijl er zo'n 70.000 bezoekers waren.

Zaterdag heeft Rutte gekeken naar de Nederlandse zwemsters bij de 4x100 meter vrije slag. Hinkelien Schreuder, Marleen Veldhuis, Inge Dekker en Femke Heemskerk kwalificeerden zich daar als derde voor de finale. "Dat ging heel redelijk", oordeelde de premier. Later was hij op The Mall in het centrum van de Britse hoofdstad, waar rond 16.45 uur de olympische wielerwedstrijd eindigde.

OS 2028

Rutte wilde in Londen niets zeggen over een mogelijk Nederlands bid voor de Olympische Spelen van 2028. "Dat besluit moeten we heel zorgvuldig nemen. Maar wij zijn een sportland, dus is het heel logisch dat we gaan kijken of we dat met elkaar kunnen organiseren."

De premier reist zaterdagavond terug naar Nederland. Daar gaat hij de "voor de buis zitten en kijken".

STER reclame