NOS NieuwsAangepast

Doden bij ebola-uitbraak in Oeganda

"Er is een ebola-uitbraak in Oeganda", melden de Oegandese regering en de World Health Organization op een persconferentie in Kampala, Oeganda.

De ziekte heeft deze maand al 14 dodelijke slachtoffers gemaakt in West-Oeganda. De eerste ziektegevallen in dateren al van een paar weken geleden. Er werd al wel vermoed dat het om ebola zou gaan, maar het duurde lang voordat dat werd bevestigd. Een eerste test gaf geen duidelijk resultaat.

Zeer dodelijk

Er is geen vaccin voor of geneesmiddel voor ebola. Het virus is heel besmettelijk en zeer dodelijk: in meer dan de helft van de gevallen overlijdt de patiënt.

Patiënten worden bijzonder misselijk, krijgen koorts en zware interne bloedingen en hun organen vallen uit. De ziekte wordt overgedragen via lichaamsstoffen, maar kan ook overgedragen worden door de lucht

Ontstaan onbekend

Ebola is nog steeds een vrij onbekende ziekte. Wetenschappers weten niet hoe het virus ontstaat, maar vermoeden dat het eerste slachtoffer in een ebola-uitbraak besmet raakt door contact met een geïnfecteerd dier.

In 2000 was er ook al een grote ebola-uitbraak in Oeganda. Toen overleden 224 mensen aan de ziekte. In 1976 werd ebola voor het eerst geconstateerd in Congo.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl