De Chinese Yi Siling heeft de eerste gouden medaille op de Olympische Spelen van Londen veroverd. De 23-jarige Yi won bij de dames het onderdeel tien meter luchtgeweer. De Poolse Sylvia Bogacka greep zilver, de Chinese Yu Dan brons.

Yi was de torenhoge favoriete, maar er was een fout van Bogacka voor nodig om die status waar te maken. In de achtste van de tien schoten tellende finale noteerde de Poolse haar slechtste score (9,7). Ze herstelde zich wel goed, maar kwam 0,7 punten tekort voor het goud.

De Tsjechische Katerina Emmons, die in 2008 in Peking olympisch kampioen werd, eindigde net naast het podium met 500,3 (1,2 punten minder dan nummer drie Yu).

Hoogzwanger

De opvallendste deelneemster was de hoogzwangere Nur Suryani Mohamad Taibi uit Maleisië. De vrouw, die is uitgerekend op 13 september, reikte niet tot de finale. Haar baby schopte wel tijdens de wedstrijd, gaf ze na afloop aan. "Ik heb vier schopjes gevoeld. Gewoon even de adem inhouden en dan rustig doorgaan. Het hinderde me niet."

Jin pakt titel op luchtpistool

Bij de heren greep Jin Jongh-oh de titel op de 10 meter luchtpistool. De Zuid-Koreaan, tweede in 2008, begon als leider aan de finale met een voorsprong van twee punten, breidde die halverwege uit naar vier, maar kwam met vier schoten op rij in de 9-ring nog in de problemen.

Met zijn beste schot van de finale, een bijna perfecte 10,8, stelde hij het goud alsnog veilig. Tweede werd de Italiaanse politieman Luca Tesconi, derde Andrija Zlatic uit Servie. Jin verdedigt later nog zijn titel op de 50 meter.

Titelverdediger Pang Wei uit China werd vierde. Hij ging als de nummer twee naar de finale, maar vergooide z'n kansen met twee schoten in de 9-ring.

STER reclame