Eijsbouts trots op eigen klok

Aangepast

Apetrots was Joost Eijsbouts gisteravond. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen werd zijn enorme klok door Tourwinnaar Bradley Wiggins geluid.

Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit het Brabantse Asten kreeg eind vorig jaar de opdracht voor het gieten van de 23.000 kilo wegende klok. Het is de grootste klok van West-Europa en volgens kenners gaat het zelfs om de grootste gestemde klok ter wereld.

"Ik wist niet precies wat ik moest verwachten van hoe de klok zou worden ingezet bij de ceremonie", zegt directeur Eijsbouts in het Radio1 Journaal. "Maar toen hij eenmaal klonk, met natuurlijk Bradley Wiggins als tot de verbeelding sprekende sporter van dit moment, was dat toch wel bijzonder."

Niet in Engeland

De bedenker van de openingsceremonie, Danny Boyle, wilde graag een heel grote klok in zijn show, vertelt Eijsbouts. "Bij gesprekken met Engelse gieters kwam hij erachter dat een klok van het formaat dat hij voor ogen had, in Engeland niet gemaakt kon worden." Via een Engels bedrijf waar Eijsbouts al eerder mee had samengewerkt, kwam Boyle in Brabant uit.

Het vormen en het gieten heeft ongeveer drie maanden geduurd, het stemmen duurde nog eens twee weken. De klok wordt volgens Eijsbouts bij de Olympische Spelen verder niet meer gebruikt.

STER Reclame