1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Verbeet: kloof met politiek groot

De afstand tussen burger en politiek is groter dan ooit. De Tweede Kamer is dan ook totaal geen afspiegeling van de Nederlandse samenleving, zegt scheidend Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in het AD.

Zo bestaat de Tweede Kamer vooral uit hoogopgeleide blanke mannen. Jongeren en ouderen zijn slecht vertegenwoordigd, net als allochtonen en vrouwen.

Volgens Verbeet ontstaat er in het parlement een steeds grotere monocultuur. "Ik zie volksvertegenwoordigers die allemaal dezelfde kranten lezen, allemaal op dezelfde verjaardagen komen en allemaal dezelfde boeken op hun nachtkastje hebben liggen. Dat gebrek aan diversiteit maakt het parlement kwetsbaar."

Afdrijven

Volgens Verbeet dreigt het gevaar dat de Kamer afdrijft van de mensen die ze zou moeten vertegenwoordigen. Waar burgers zich druk om maken en waar politici zich druk om maken, daar mag niet te veel verschil in zitten, zegt ze.

Een Kamerlid heeft als taak de problemen van mensen over het voetlicht te brengen. Daarvoor hoef je echt geen academische opleiding te hebben, zegt de vertrekkende Kamervoorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl