De Mexicaan Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, vindt dat Europa de economische crisis helemaal verkeerd te lijf gaat. Volgens hem blijft Europa hardnekkig "het medicijn van de crisis van de jaren dertig toedienen". Slim is eigenaar van de telecombedrijven Telmex en América Móvil. Sinds kort heeft hij ook een belang van ongeveer 28 procent in KPN.

De Mexicaan uitte zijn kritiek op een bijeenkomst in Mexico van de Kring van Montevideo, een informeel internationaal overlegorgaan van grote ondernemers en politici.

Hij stelt dat Europa heeft gekozen voor een "agressief monetair en fiscaal beleid als middel om de crisis te vermijden", net als in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het enige dat daarmee volgens hem wordt bereikt, is dat het einde van de crisis wordt uitgesteld.

Oplopende schulden

Volgens Slim lopen de tekorten en de schulden van Europese landen door de gekozen aanpak alleen maar verder op. Uiteindelijk slaat de crisis daardoor extra hard toe, voorspelt hij.

Beter is het volgens Slim om de werkloosheid krachtig aan te pakken. Europese regeringen moeten niet blind bezuinigen, maar juist investeren om groei te creëren en banen te scheppen.

STER reclame