De Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans, die afgelopen week vermist raakte, is in Syrië vastgehouden door radicaal-islamitische strijders uit verschillende landen. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met NOS-correspondent Bram Vermeulen.

Oerlemans maakt het naar omstandigheden goed, hoewel hij bij een mislukte ontsnappingspoging een schotwond opliep.

Benauwde momenten

De fotograaf was de Turks-Syrische grens overgestoken en kwam terecht in een kamp van moslim-extremisten. In het kamp zaten strijders uit allerlei landen, zoals Tsjetsjenen, Pakistanen en mensen uit Afrika. Die voelden zich overvallen en namen hem met nog een andere fotograaf gevangen.

De strijders beschuldigden de twee ervan voor de CIA te werken. "Hij heeft benauwde momenten doorgemaakt", aldus Vermeulen.

Islamitische staat

De twee zijn gisteren ontzet door leden van het Vrije Syrische Leger. Die vielen het kamp binnen en namen de fotografen al schietend mee.

"We hebben nu een bevestiging dat er buitenlandse strijders actief zijn in Syrië", zegt Vermeulen. "Die hebben een ander belang dan alleen het verjagen van het regime: ze zijn uit op de vestiging van een islamitische staat."

STER reclame