NOS NieuwsAangepast

Gegijzelde Nederlander Syrië vrij

De nieuwsfotograaf Jeroen Oerlemans is een week gegijzeld geweest in het Syrische grensgebied met Turkije. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft dat bekendgemaakt in het tv-programma Nieuwsuur.

De tweevoudige Zilveren Camera-winnaar Oerlemans werd vorige week donderdag samen met de Britse journalist John Cantlie ontvoerd in Syrië. Op verzoek van zijn familie en het ministerie werd dat niet in de media bekendgemaakt. Vandaag zijn ze vrijgelaten.

Oerlemans is naar Turkije gebracht. Volgens Rosenthal is hij gewond, maar verkeert hij "in redelijke toestand". Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Ankara zijn naar hem op weg.

Geen contact

Onbekend is nog door wie de twee journalisten zijn ontvoerd, maar het lijkt er volgens Rosenthal op dat een oppositiegroepering uit Noord-Syrië erachter zit. Het ministerie heeft geen contact gehad met de ontvoerders. Het is nog niet duidelijk onder welke omstandigheden de twee zijn vrijgelaten.

Oerlemans werkt veel in conflictgebieden. Voor zijn werk in het Grieks-Turkse grensgebied en Libië won hij in 2010 en 2011 de Zilveren Camera voor beste persfoto's uit het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl