NOS NieuwsAangepast

'Bizar veel volgers in een weekend'

Het hoge aantal nep-volgers van het twitter-account van CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma is niet door de partij aangekocht. Dat zegt een CDA-woordvoerder: "Ik kan met zekerheid zeggen dat de partij de volgers niet heeft aangekocht."

CDA-congres

Het CDA vermoedt dat er veel volgers bijkwamen tijdens het weekend van het CDA-congres, eind juni. Het zijn voornamelijk Amerikaanse bedrijven die Buma volgen met nep-accounts. "Het account kwam tijdens het congres in de publiciteit en de hashtags CDA en Buma werden toen trending. Het kwam op een Amerikaanse site terecht en daarom hebben we waarschijnlijk zoveel spamvolgers erbij gekregen in korte tijd."

Volgens de woordvoerder is het "bizar" dat Sybrand Buma, die relatief nieuw is op Twitter en weinig volgers had, er in één weekend 20.000 nieuwe bij kreeg.

Versterkend

Ook redacteur Arnoud Wokke van technologie-website Tweakers.net vindt het opmerkelijk. Volgens hem gebeurt het aankopen van twitter-volgers wel eens bij beginnende twitteraars. "Het werkt namelijk versterkend, hoe meer volgers je hebt, hoe interessanter je bent en hoe meer nieuwe mensen je daarmee aantrekt."

Het kopen van twitter-volgers is geen nieuw fenomeen, maar is volgens Wokke steeds meer aan de orde nu Twitter een belangrijkere rol gaat spelen. "Als er tijdens de verkiezingen lijstjes worden gemaakt en je bungelt als CDA-lijsttrekker helemaal onderaan, dan komt dat niet goed over."

Lastige vragen

De woordvoerder van het CDA hoopt dat er binnenkort echte volgers bij gaan komen. "Aan actieve twitteraars hebben we veel meer, van de spammers hebben we alleen maar last." Wokke betwijfelt dat. "Spamvolgers doen niets. Ik denk dat politici banger moeten zijn voor heel actieve volgers die alleen maar lastige vragen stellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl