NOS NieuwsAangepast

Nederlands laagje over de Sagrada

De basiliek Sagrada Familia in Barcelona krijgt een Nederlands laagje. Het bedrijf Bionic Technology uit Winschoten brengt een coating aan die de buitenkant van het gebouw moet beschermen.

Directeur Ton van de Klashorst van het Groningse bedrijf zegt dat hij vorig jaar op de bonnefooi naar Barcelona trok om te spreken met de bouwers van de kerk. "We dachten: we gaan er even langs. De bouwmeester wilde een half uurtje voor ons vrijmaken, maar dat werd al rap twee en een half uur."

Van de Klashorst demonstreerde de coating ter plekke. "Ze waren erg verbaasd over het resultaat en de mogelijkheden." De laag wordt dit jaar al aangebracht.

Tegen roet en slijtage

Door de coating blijven de kleuren en beeldhouwwerken van de Sagrada Familia beter bewaard. "Stadsverkeer laat een zwarte laag achter, maar dat is straks verleden tijd. Het bouwwerk vervuilt niet meer, het slijt niet en vocht kan niet in de steen dringen, dus het kan ook niet meer stukvriezen."

Er wordt al ruim 100 jaar gebouwd aan de Sagrada Familia, geesteskind van de Spaanse architect Gaudí. Naar verwachting zal het nog zeker tot 2026 duren voordat het werk is voltooid.

Van de Klashorst zegt dat er nog meer beroemde gebouwen op zijn verlanglijstje staan. "Wat nog een heel leuke uitdaging zou zijn, is de Shard in Londen. Met onze coating hoef je dat glazen gebouw niet meer te lappen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl