De Europese beurzen zijn met flinke verliezen van 2 tot ruim 3 procent gesloten. De AEX-index verloor 2,1 procent en staat op 313 punten.

Na een paar relatief rustige weken maken beleggers zich weer zorgen over de eurocrisis. Er is onzekerheid of Griekenland in de euro kan blijven en beleggers vrezen dat Spanje bij Europa moet aankloppen voor extra noodsteun. De euro daalde in waarde en staat nu, vergeleken met de dollar, op het laagste punt in ruim twee jaar tijd.

Spaanse staatsleningen

De rente die Spanje voor staatsleningen moet betalen liep opnieuw op naar recordhoogte: ruim boven de 7,5 procent. Zo'n hoge rente wordt gezien als op den duur onhoudbaar. De Spaanse minister van Economische Zaken kreeg van een journalist de vraag of hij een grote Europese reddingsoperatie voor zijn land uit kon sluiten. "Natuurlijk", antwoordde minister Luis de Guindos in het voorbijgaan.

De Spaanse beurs sloot 1,1 procent lager, nadat de index eerder op de dag nog 5,5 procent in het rood stond.

Geleende aandelen

De Spaanse en Italiaanse beurs kondigde in de loop van de dag een verbod op handel in geleende aandelen (short selling) aan.

Ze hopen met deze stap meer rust te krijgen op de beurzen en heftige koersschommelingen op basis van geruchten te stoppen,

STER reclame