Israël komt mogelijk in actie als Syrië probeert raketten en chemische wapenvoorraden veilig te stellen bij Hezbollah in Libanon. Dat zegt minister van Defensie Barak.

Volgens Barak bereidt het Israëlische leger zich voor op een eventuele militaire actie. "Als blijkt dat het bewind van president Assad wapenvoorraden overbrengt naar Hezbollah, zijn wij in staat om een operatie in overweging te nemen en uit te voeren", aldus Barak.

Syrië steunt Hezbollah al jaren met geld en wapens. De militante islamitische organisatie vuurde duizenden raketten af op het noorden van Israël tijdens de tweede Libanese oorlog in 2006.

Militaire operatie

Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Syrië onder meer beschikt over grote voorraden mosterdgas en sarin.

Volgens de Britse krant Financial Times denkt ook de Amerikaanse regering na over een militaire operatie in Syrië om te voorkomen dat chemische wapensystemen in handen vallen van Hezbollah of al-Qaida. De VS zou hierover contact hebben gehad met Israël en Jordanië.

Als er inderdaad zo'n plan is lijkt uitvoering ervan erg ingewikkeld. Deskundigen schatten dat er tienduizenden militairen nodig zijn. De interventiemacht moet de sterke Syrische luchtafweer uitschakelen en de chemische wapenvoorraden verspreid over Syrië in handen proberen te krijgen.

STER reclame