NOS SportAangepast

ATS: 'Een schimmel van goud'

Op de allerlaatste dag van de Olympische Spelen van 2000 in Sydney schrijft Jeroen Dubbeldam met zijn paard De Sjiem geschiedenis.

Voor het eerst behaalt een Nederlandse ruiter individueel goud op het onderdeel springen. Heel Nederland kent plotseling de mooie schimmel en zijn berijder.

De Sjiem is een toppaard, maar ook een dier met een lastig en onvoorspelbaar karakter...

Onvoorwaardelijke liefde

Andere Tijden Sport vertelt het verhaal van de onvoorwaardelijke liefde tussen ruiter en paard. Bij de overwinning in Sydney is Dubbeldam in tranen. Maar die tranen zijn er niet alleen vanwege de behaalde medaille. Niemand weet dan hoe hard de strijd ernaartoe is geweest.

De Sjiem is een wereldtopper, maar óók een onhandelbaar dier. Een extreem lastige puber die niet te sturen en op te voeden is. Dubbeldam valt er keer op keer af. De Sjiem was "een klotenpaard om te rijden", zou de ruiter later zeggen. De springkwaliteit heeft hij wel, maar Dubbeldam krijgt hem niet onder controle en wil opgeven. Met dit paard valt niet te werken. Toch zet hij door en wint uiteindelijk goud.

De jarenlange strijd die Dubbeldam met De Sjiem voerde, komt er in Sydney allemaal uit. De doorgaans nuchtere en nonchalante Dubbeldam barst voor de camera's in huilen uit. "Na al die jaren dat het zo moeilijk ging tussen ons, beloont hij me zo."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl