OM vervolgt Dow Terneuzen

time icon Aangepast

Het Openbaar Ministerie gaat chemiereus Dow Chemical in Terneuzen vervolgen. Dat heeft het OM tegen de NOS gezegd. Justitie verdenkt het bedrijf van talloze milieu-overtredingen waarbij het personeel en de omgeving in gevaar zijn gebracht.

Justitie heeft een groot aantal incidenten onderzocht waarbij giftige stoffen en explosieve gassen vrijkwamen. Volgens het OM stelde Dow Terneuzen bij deze incidenten het stilleggen van de fabriek zo lang mogelijk uit en leidde dat tot potentieel gevaarlijke situaties. Zo kwam in september 2006 een explosieve gaswolk vrij met een diameter van ongeveer 25 meter.

Zeer ernstig

Inspecteurs van de provincie Zeeland maken zich al jaren zorgen over Dow. In interne documenten spreken ze van een "denkbare ramp". In de periode 2005-2008 zou bij het Zeeuwse chemiebedrijf een groot aantal "zeer ernstige incidenten" hebben plaatsgevonden die te maken hadden met "tekortkomingen in het onderhoud".

De zaak tegen Dow wordt in januari behandeld door de rechtbank van Breda, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Ze wil verder niet op de zaak ingaan. "Het is nu onder de rechter."

Grote werkgever

De Terneuzense afdeling van Dow Chemical is de grootste werkgever van Zeeland en naar eigen zeggen ook de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. Het hele complex bestaat uit achttien fabrieken, waar in totaal 1700 mensen werken. Het is de op een na grootste productielocatie van Dow Chemical in de wereld.

In Terneuzen wordt een groot aantal chemische producten gemaakt, waaronder piepschuim, rubber en latex. De chemische bestanddelen zijn terug te vinden in verf, plastics en interieurs van auto's.

STER Reclame