NOS Nieuws Aangepast

Islamitische dressuurruiter: ik vast gewoon tijdens de Spelen

Over ruim een week beginnen in Londen de Olympische Spelen, maar de ramadan begint ook bijna. En dat kan voor sporters uit islamitische landen best lastig zijn. Want eigenlijk mogen ze van zonsopgang tot zonsondergang niet eten.

In de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben religieuze leiders daarom een fatwa uitgesproken waardoor Olympische deelnemers niet hoeven te vasten en sommige sporters hebben al aangekondigd dit jaar het vasten over te slaan.

Yessin Rahmouni (27) is een van de 3000 islamitische sporters die deze spelen met de ramadan te maken krijgt. De Marokkaanse dressuurruiter uit Haarlem gaat voor Marokko naar de Olympische Spelen. Maar hij houdt zich wél gewoon aan de ramadan.

Vooral mentaal zwaarder

"Ik denk dat ik het prima kan volhouden, ik heb nooit moeite met de ramadan", zegt hij. "Daarnaast rij ik tijdens de spelen minder uren op mijn paard dan nu." Wel denkt hij dat het mentaal zwaarder wordt, dat het lastiger wordt om je te concentreren. "Maar daar hebben andere islamitische sporters misschien meer last van, zoals de duursporters."

We zochten Rahmouni op in zijn stal, dat zie je hiernaast.

STER reclame