NOS NieuwsAangepast

Dodental aanslag op Israëlische toeristen op 7

Het dodental van de aanslag die gisteren op een bus met Israëlische toeristen in Bulgarije werd gepleegd is opgelopen tot 7. Tientallen toeristen raakten gewond.

In de bus zaten vooral tieners die net vanuit Tel Aviv waren aangekomen in badplaats aan de Zwarte Zee. Volgens de Bulgaarse minister van Binnenlandse zaken gaat het om een gerichte zelfmoordaanslag, gemunt op een groep Israëlisch toeristen.

Toeristen

Landen als Bulgarije en Kroatië zijn de laatste jaren populaire vakantiebestemmingen voor jongeren, onder meer vanwege de lage prijzen. Ook Nederlander Victor Vlam is op vakantie in Burgas. Volgens hem hebben veel toeristen niet echt door wat er is gebeurd. "Veel toeristen houden zich er niet zo mee bezig, maar de lokale gemeenschap is in shock. Dit verwacht je in een grote wereldstad. Niet in Burgas."

Zo'n aanslag is niet goed voor het imago van toeristenstad Burgas. Vlam denkt dan ook dat de aanslag economisch gezien nog wel een staartje krijgt: "Dit gebied is volledig afhankelijk van toerisme. In de winter is er helemaal niets te doen."

Dader

Volgens het Bulgaarse ministerie had de dader een vals Amerikaans rijbewijs. Op bewakingsbeelden van het vliegveld is te zien dat de man er uitzag als toerist. Hij droeg een korte broek, had een rugzak bij zich en viel niet op in de groep Israëlische jongeren. Zijn identiteit is nog niet bekend.

Het vliegveld van Burgas is gesloten. Vluchten worden omgeleid naar Varna, een andere luchthaven aan de Bulgaarse kust.

Iran

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat Iran achter de aanslag zit en dreigt met "een krachtige reactie." Ook in Burgas horen ze die geruchten, zegt Victor. "De mensen hier hebben het idee dat hun grondgebied is geschonden. Ze voelen zich onveilig. Het idee dat twee andere landen een conflict uitvechten in hun stadje, vinden ze heel beangstigend"

Het hele gesprek met Victor vind je hiernaast, samen met beelden van de ravage na de aanslag en de Israëlische toeristen die weer terug naar huis keren.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl