NOS NieuwsAangepast

Dood Hammarskjöld heronderzocht

Er komt een nieuw onderzoek naar de dood van Dag Hammarskjöld, de tweede secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De Zweed kwam op 17 september 1961 om het leven bij een vliegtuigongeluk in Noord-Rhodesië, het huidige Zambia. Voorafgaand aan zijn dood was Hammarskjöld betrokken bij onderhandelingen die een einde moesten maken aan gevechten tussen de regering van Congo en rebellen in de opstandige provincie Katanga.

De dood van Hammarskjöld is al eerder onderzocht, maar een bevredigend antwoord naar de mysterieuze omstandigheden van het vliegtuigongeluk is er nooit gekomen. Sinds de jaren 60 doen complottheorieën de ronde.

Complottheorieën

Eén theorie is dat Amerika erachter zat, omdat dat land politieke en zakelijke belangen had in het grondstofrijke Katanga.

Anderen menen dat de Sovjets achter de dood van Hammarskjöld zaten, omdat de Zweed de hand zou hebben gehad in de dood van Patrice Lumumba. Die had Congo naar de onafhankelijkheid geleid en was destijds bondgenoot van de Sovjet-Unie. Een derde theorie luidt dat de piloot van het vliegtuig van Hammarskjöld oververmoeid was.

Nederlandse

De groep internationale juristen die het nieuwe onderzoek gaat uitvoeren, staat onder leiding van de Britse parlementariër David Lea. Hij denkt dat het niet nodig is om geheime, moeilijk toegankelijke documenten te raadplegen. Hij wil vooral werken met materiaal dat al langer openbaar is.

Lea krijgt hulp van onder anderen de Zuid-Afrikaanse jurist Richard Goldstone. Die onderzocht eerder de oorlog in de Gazastrook van 2008-2009. Ook de Nederlandse Wilhelmina Thomassen van de Hoge Raad doet mee aan het onderzoek.

De juristen hopen dat ze het onderzoek over een jaar hebben afgerond. De resultaten rapporteren ze aan de Verenigde Naties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl