Amerikaanse bergers hebben een enorme zilverschat opgevist uit een scheepswrak in de Atlantische Oceaan. Het gezonken vrachtschip Gairsoppa heeft 48 ton zilver prijsgegeven. De duikers denken dat er nog vijf keer zo veel ligt op de zeebodem, voor in totaal bijna 150 miljoen euro.

Het transportschip werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers tot zinken gebracht. Het was op dat moment met een grote lading zilver op weg van India naar Groot-Brittannië. Dat zilver was bedoeld voor de oorlogskas van de Britten.

Van de 85 opvarenden wist er slechts één het vasteland te bereiken. De tweede officier arriveerde twee weken later in Engeland. Twee anderen die samen met hem het zinkende schip hadden verlaten, waren onderweg bezweken.

Britse schatkist

Volgens de bergers is nog nooit zo veel waardevol metaal van zo'n diepte geborgen. Toch verloopt het bergen relatief makkelijk, omdat het schip recht op de zeebodem is terechtgekomen. Ook zijn de luiken van het ruim opengegaan tijdens het zinken.

Het bergingsbedrijf heeft een deal gesloten met de Britse overheid over de opbrengst. Het bedrijf mag 80 procent van de vondst houden, de rest gaat naar de Britse schatkist.

STER reclame