Roken slecht voor je? Jazeker, maar de hele dag op de bank hangen of in bed liggen is bijna net zo slecht voor je gezondheid. Een gebrek aan beweging veroorzaakt wereldwijd bijna net zoveel doden als roken. Dat is vandaag te lezen in een artikel van Lancet, een van de belangrijkste medische tijdschriften ter wereld.

De laatste jaren overlijden ongeveer 5,3 miljoen mensen per jaar aan de gevolgen van te weinig beweging, op een totaal van 57 miljoen. Dat is bijna een op tien. En dus, schrijven de onderzoekers, is een gebrek aan beweging bijna net zo'n belangrijke doodsoorzaak als roken, obesitas en de belangrijkste vormen van kanker.

Sociaal geaccepteerd

Het verbaast de onderzoekers hoe sociaal geaccepteerd het nog is amper te bewegen. "Inactiviteit wordt gezien als normaal. Dokters schrijven patiënten veel vaker bedrust voor dan dat ze hen aanmoedigen meer te bewegen," schrijven ze.

"Beweging wordt een 'wondermedicijn' genoemd, waar elk lichaamsdeel van kan profiteren," schrijven ze. "Het kan de levensverwachting aanzienlijk vergroten. Tegelijkertijd krijgt het onderwerp zo weinig aandacht van artsen en de maatschappij."

Epidemie

De wetenschappers spreken zelfs van een epidemie van inactiviteit. Volgens hen moeten mensen niet alleen gewezen worden op de voordelen van bewegen, maar ook op de gevaren van niet-bewegen.

Het onderzoek geeft ook nog wat aanbevelingen voor een gezonde, bewegelijke leefstijl. Elke volwassene moet volgens hen wekelijks minimaal 2,5 uur matig inspannend beweging door bijvoorbeeld joggen of fietsen.

Door: Suse

STER reclame