NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Coating maakt auto zelfreinigend

De Technische Universiteit in Eindhoven heeft een coating ontwikkeld die vuil afstoot. Daardoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld auto's en mobiele telefoons zelfreinigend te maken.

Een regenbui is genoeg om een vieze auto schoon te maken, zeggen de onderzoekers. Ze hebben voor de ontwikkeling van de coating gebruik gemaakt van nanotechnologie.

De doorzichtige coating herstelt ook zelf lichte beschadigingen. Zo kunnen bijvoorbeeld contactlenzen en zonnepanelen worden beschermd tegen krassen.

Levensduur

De onderzoekers verwachten dat onder meer de vliegtuigbouwers geïnteresseerd zijn. "Hoe schoner de vliegtuigen, hoe geringer de luchtwrijving en hoe minder kerosine nodig is." Hetzelfde geldt voor schepen, waar geen algen aan hechten.

De TU gaat de vinding verder ontwikkelen in samenwerking met andere universiteiten en met de industrië. Catarina Esteves van de TU verwacht veel belangstelling vanuit de industrie. "Het is interessant voor veel toepassingen omdat de levensduur van deze coating langer is."

Ze verwacht dat over 6 tot 8 jaar de eerste coatings productieklaar zullen zijn voor prijzen die vergelijkbaar zijn met de prijzen van huidige coatings.

STER reclame