De Luxemburger Fränk Schleck is bij een dopingcontrole in de Tour de France positief bevonden.

Bij de 32-jarige renner zijn sporen aangetroffen van een diureticum, een vochtafdrijvend middel dat gebruikt kan worden om doping te maskeren.

Schleck, die vier dagen de tijd heeft om een contra-expertise aan te vragen, is door zijn ploeg RadioShack-Nissan onmiddellijk uit de Tour gehaald.

De test had plaats op zaterdag 14 juli, toen de dertiende etappe finishte in Le Cap d'Agde. Volgens de UCI heeft Schleck het middel xipamide geslikt. Dat medicijn kan helpen een hoge bloeddruk te bestrijden en gewicht te verliezen, maar volgens de dopingvorsers ook om het gebruik van bijvoorbeeld spierversterkende hormonen te maskeren.

Verrast

Hoewel het dopingreglement van de UCI gezien de aard van het middel niet automatisch een voorlopige schorsing voorschrijft, vroeg de bond RadioShack de "noodzakelijke maatregelen te nemen om de Ronde van Frankrijk op een waardige manier door te laten gaan".

Schleck had volgens een woordvoerder van de ploeg verrast gereageerd op het nieuws en terstond het rennershotel verlaten om een rustig heenkomen te zoeken in het politiebureau.

De straf voor het gebruik van plaspillen varieert van een berisping tot twee jaar uitsluiting van competitie.

Schleck eindigde vorig jaar als derde in de Tour achter zijn jongere broer Andy en rondewinnaar Cadel Evans, maar stond nu na vijftien etappes twaalfde op 9.45 van geletruidrager Bradley Wiggins.

STER reclame