NOS NieuwsAangepast

RvS: Somaliërs niet meer uitzetten

Somalische asielzoekers mogen voorlopig niet worden uitgezet naar hun eigen land. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak van een Somaliër tegen minister Leers.

Volgens de bestuursrechter is het nu niet mogelijk om veilig via Mogadishu naar andere gebieden van Somalië te reizen. Minister Leers had eerder al gezegd dat de hoofdstad te gevaarlijk is.

Doorreis

Dat betekent volgens het internationaal recht dat mensen niet mogen worden uitgezet naar die plaats. Volgens de Raad van State geldt dat ook voor mensen die op doorreis zijn naar veiligere gebieden in het Afrikaanse land.

Een gevolg van deze uitspraak is dat er voorlopig helemaal geen Somalische asielzoekers mogen worden uitgezet naar hun eigen land.

Vreemdelingenbewaring

Eerder kwam de rechtbank in Zwolle al tot dezelfde conclusie. De rechter oordeelde toen bovendien dat de Somalische asielzoeker niet in vreemdelingenbewaring mocht zitten. Ook daar is de Raad van State het mee eens.

Het ministerie bestudeert de gevolgen van de uitspraak. Het is daarom nog niet duidelijk wat er met de Somalische asielzoekers in Nederland gaat gebeuren. Volgens het ministerie zijn er 300 uitgeprocedeerde Somaliërs in Nederland, 40 van hen zitten in detentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl