NOS NieuwsAangepast

Gelderland naar RvS om declaraties

Gelderland stapt naar de Raad van State om te voorkomen dat de provincie de declaraties van gedeputeerden openbaar moet maken. Vorige week besloot de rechtbank in Arnhem dat die gegevens over de periode 2007-2011 binnen vier weken naar buiten moeten worden gebracht.

De zaak was aangespannen door oud-Statenlid Toine van Bergen. Hij ligt al tijden in de clinch met het provinciebestuur. Van Bergen wil dat een rapport over het declaratiegedrag van Gedeputeerde Staten in zijn geheel openbaar wordt.

Toegegeven

Hij probeerde dat al eens via de Wet openbaarheid van bestuur voor elkaar te krijgen, maar dat lukte toen niet. Uiteindelijk is een deel van het rapport wel vrijgegeven, maar dat vond Van Bergen niet voldoende. Hij wil ook weten of de gedeputeerden bewust onterechte declaraties hebben ingediend.

Van Bergen vindt het verdacht dat de provincie tot en met de Raad van State doorprocedeert. "Blijkbaar hebben Gedeputeerde Staten iets te verbergen."

De provincie weigert een deel van het rapport vrij te geven, omdat het om een ambtelijke begeleidingsbrief gaat. Daarin staan opvattingen van de ambtenaar die het rapport schreef. En die opvattingen zijn volgens Gedeputeerde Staten vertrouwelijk.

Het college heeft eerder al toegegeven dat er bedragen onterecht door Gedeputeerden zijn gedeclareerd en ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl