In de reacties op het overlijden van Rutger Kopland leggen veel mensen een verband met Gerrit Komrij en zeggen dat Nederland snel achter elkaar twee belangrijke dichters heeft verloren.

Het Letterkundig Museum in Den Haag reageert geschokt. "Het is onvoorstelbaar, zo kort na het overlijden van Gerrit Komrij.'' Komrij overleed op 5 juli op 68-jarige leeftijd.

Groningen

Het museum gaat Kopland eren met een kleine 'hommage'. In 2006 schonk de dichter een groot deel van zijn literaire archief aan het museum. De tentoonstelling in Den Haag omvat onder meer foto's, een getekend zelfportret, correspondentie en ook een geboortekaartje.

Burgemeester Rehwinkel van Groningen zegt dat zijn stad het verlies van Nederlands populairste en meestgelezen dichter betreurt. Hij wijst erop dat Groningen nog maar kort geleden de dichter Driek van Wissen verloor.

Aimabel

Dichter Ingmar Heytze denkt ook met veel bewondering terug aan Kopland. Hij schreef op zo'n manier dat alles van hem goed was, vindt Heytze. "Hij had een toegankelijke toon en die heeft hij altijd vastgehouden."

Redacteur Menno Hartman van uitgever Van Oorschot werkte met veel plezier samen met de schrijver. "Hij was een bescheiden aimabele man die heel erg overtuigd was van de kracht van zijn eigen werk. Je hebt bij schrijvers vaak dat ze op een bepaald moment een leeftijd bereiken dat ze niets meer van iemand aannemen. Dat heeft hij nooit gehad."

STER reclame