NOS NieuwsAangepast

Overschot lijken voor wetenschap

Het aantal mensen dat zijn lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Vanwege het grote aanbod hebben sommige anatomische instituten van universiteiten een aannamestop moeten instellen.

De voornaamste oorzaak is de positieve berichtgeving rondom het onderwerp. Dat blijkt uit onderzoek van antropologe Sophie Bolt van de Radboud Universiteit Nijmegen. Bolt: "Ook de vergrijzing speelt een rol. Steeds meer ouderen kiezen ervoor om hun lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap."

'Bedankje'

Veel mensen willen ook na hun dood nuttig zijn. Het ter beschikking stellen van het lichaam is voor mensen ook een manier om medische instellingen te bedanken voor de zorg. "Mensen hebben bijvoorbeeld een positieve ervaring met het ziekenhuis en willen met hun lichaam iets terug doen voor artsen en studenten", zegt Bolt.

Het nalatenschap van het lichaam is voor sommigen een manier om een uitvaartceremonie te vermijden. "Er zijn mensen die niet willen dat tijdens toespraken geforceerd positieve dingen over hen wordt gezegd. Ook willen ze voorkomen dat er bepaalde mensen op hun begrafenis komen."

16.000 registraties

In Nederland staan in totaal ongeveer 16.000 mensen geregistreerd die hun lichaam willen nalaten aan de wetenschap. Jaarlijks hebben de anatomische instituten behoefte aan ongeveer 650 lichamen. Mensen die hun lichaam aanbieden krijgen momenteel te horen dat er genoeg lichamen beschikbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl