NOS NieuwsAangepast

Komrij herdacht in Amsterdam

In Amsterdam is Gerrit Komrij herdacht door vrienden en bekenden. In een besloten bijeenkomst stonden ze stil bij zijn dood.

De kist met het lichaam van de schrijver reed vanochtend eerst langs het homomonument in Amsterdam. Daarna ging de rouwstoet door naar het pand van Felix Meritis aan de Keizersgracht. Op de gevel van het gebouw was een portret van Komrij geplaatst.

Komrij (68) overleed op 5 juli na een kort ziekbed aan de gevolgen van kanker.

'Strenge meester'

Aan het begin van de herdenking zei Remco Campert dat de poëzie "haar liefdevolle strenge meester" is kwijtgeraakt. Vriend Jan Mulder zei dat Komrij altijd naar "een kwinkslag in de serieuze kunstzinnigheid" zocht. "Gerrit hield van het lied, maar vergat het liederlijke niet."

Kees van Kooten zei dat Nederland "een gids" is kwijtgeraakt. "Er is niet langer iemand die ons kan gidsen naar iets, wijzen op iets, kennis laten maken met iets dat we nog niet kenden, ons kan waarschuwen voor iets, ons vooral kan herinneren aan iets. Die rol is weg. We zullen even niet weten waar we het zoeken moeten, letterlijk."

Eerbetoon

Tijdens de herdenking zong zanger Huub van der Lubbe het gedicht 'Simpel Verlangen' dat Komrij schreef bij zijn muziek. Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr bracht duidelijk geëmotioneerd een eerbetoon aan zijn voorganger. "Dit gedicht had ik liever niet geschreven", zei hij vooraf. Hij typeerde Komrij als "onmatig in alles" en noemde hem "zowel verheven als aards".

Zijn biograaf en vriend Onno Blom beschreef de laatste keer dat hij Komrij zag in het ziekenhuis. "De laatste uren van zijn leven leek hij wel te zweven in bed. Zonder een wanklank over het wrede lot dat hem had getroffen, stierf Gerrit." Volgens Blom groette zijn partner Charles Hofman hem toen met de woorden 'Tot zo, lieverd'. "Want afscheid nemen van Gerrit, dat doen we niet", aldus Blom.

Portugal

Aan het einde van de middag kreeg het publiek de gelegenheid om langs de baar te lopen en het condoleanceboek te tekenen. Komrij wordt volgende week begraven in Portugal, waar hij sinds 1984 woonde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl